Het geld (welk geld) voor de Bloementuin wordt betaald door het KIWI; Kindvriendelijke wijken. voor deze club hebben we een kleine evaluatie geschreven.
In April 2008 is begonnen met het project Bloementuin Spangen. Op het tijdelijk braakliggende terrein tussen de Aagje Deken en Betje Wolffstraat werd als eerste een stevige plantenkas neergezet die dienst doet als kweek- en educatie ruimte en ontmoetingsplek. Vanaf dag 1 kwamen kinderen nieuwschierig kijken en enthousiast meehelpen met het voorzaaien en opkweken van de plantjes. Vanaf dat moment waren 3 dagen in de week medewerkers en vrijwilligers in en bij het tuinhuis aanwezig. Kinderen uit de wijk kwamen steeds vaker langs om te helpen en te spelen. Ideeen van buurtbewoners en kinderen werden met elkaar uitgewerkt en zo ontstond er een "ruig bos" met rechtop ingegraven boomstammen, de kruidentuin, 2 grote bloemperken, een centraal pleintje voor de kas, een amfi-theater met zandrug en verschillende kindertuintjes. Langzaamaan worden de kinderen en andere bewoners van de wijk zich bewust van hun mogelijkheden en verantwoordelijkheden die liggen in de openbare buitenruimte. Diverse malen werden er wandplaten van de kas vernield en tuingereedschap meegenomen, maar door continuering van het project en de wilgentenenmethode (wel buigen niet barsten) is er inmiddels een goed evenwicht hierin bereikt; bij vernieling of baldadig gedrag komen de bewoners van het plein in actie. Iedereen ziet de waarde van het project inmiddels in en men voelt zich verantwoordelijk voor het tuinhuis en de tuin. Vlak voor de zomervakantie is de Maria Basisschool begonnen met het beheren van schooltuintjes en natuuronderwijs. In samenwerking met Bart van Lieshout zijn we naar behoefte van de kinderen over naruur en buitenruimte educatie gaan nadenken. Inmiddels is de kas deels ingericht als praktijklokaal voor deze lessen en zijn er natuuropdrachten bedacht die binnen de methodiek van Creatief Beheer passen. Na de zomervakantie zijn we gestart met nog 3! basisscholen en komend voorjaar (het nieuwe tuinseizoen) komt daar nog een school voor Speciaal Onderwijs bij. Ook brede school activiteiten vinden plaats. Tijdens deze brede school activiteiten laten we kinderen in de buurt soms aansluiten, zodat zoveel mogelijk kinderen worden bereikt.
Het nieuwste project in de Bloementuin is Het Moeras. In het meest vochtige deel van de tuin mogen de kinderen binnen een aangegeven gebied meehelpen met het graven van slootjes en het aanleggen van eilandjes. Op het moment van dit schrijven is de ontwikkeling van het moeras in volle gang en doen veel kinderen enthousiast mee. Want waar kun je nou in de stad lekker graven en met modder spelen zonder dat je wordt weggestuurd?